Školní exkurze do Velké Británie 7. – 11. 5. 2023

Na začátku května 42 žáků naší školy navštívilo Velkou Británii. V neděli ráno jsme se vydali na dlouhou cestu, kterou jsme si zpestřili promítáním filmů, povídáním a pospáváním. V noci jsme v Calais přesedli na trajekt a po přejezdu kanálu La Manche jsme již mířili přímo do Londýna. Prohlídku města jsme zahájili brzy ráno. Prošli jsme se kolem Big Benu, Westminster Abbey, Downing Street a Buckinghamského paláce až na Picadilly Circus a Trafalgarské náměstí. Odpoledne jsme se přesunuli do Natural History Museum, kde se natáčel například film Paddington. Únava všech již byla po téměř probdělé noci velká (také jsme nachodili asi 25 tisíc kroků), a tak jsme ocenili návrat k autobusu, který nás zavezl do malého městečka nedaleko Oxfordu, kde si nás převzaly naše hostitelské rodiny. Od této chvíle jsme byli odkázáni pouze na naše znalosti angličtiny – byla to příjemná výzva, kterou jsme zvládli se ctí.

Druhý den jsme se vypravili do Oxfordu a Windsoru. V Oxfordu jsme navštívili Christ Church College, kde se natáčely některé scény z Harryho Pottera. Po prohlídce jsme se prošli oxfordskými uličkami a nasávali atmosféru prošlých století, která zde sálá z nepřeberného množství nádherných historických budov. Poté jsme přejeli do Windsoru, kde jsme při procházce viděli slavný hrad a prestižní školu Eton, zbyl čas i na nákup nějakých suvenýrů, kterých všude po předcházející korunovaci bylo asi více než obvykle, a poté jsme se vydali zpět do našich rodin.

Třetí den jsme si již ráno museli sbalit kufry, rozloučit se s rodinami, ale stále jsme před sebou měli nabitý program. Dopoledne jsme strávili v muzeu voskových figurín Madame Tussaud’s. Tady se všem povedlo udělat stovky fotek se slavnými osobnostmi a filmovými postavami. Po prohlídce jsme se vlakem přemístili do Warner Bros studií Harryho Pottera, kde na milovníky a znalce tohoto fenoménu dýchla naprosto neuvěřitelná atmosféra některých filmových scén – jako bychom byli součástí natáčení!  Po kouzelném odpoledni jsme se ještě naposled vrátili do Londýna, abychom viděli slavný Tower Bridge a Tower a také moderní mrakodrapy Shard a Gherkin. Podél Temže jsme se také prošli ke křižníku HMS Belfast a pak už nás čekala jen dlouhá cesta domů.

Všichni jsme si vyzkoušeli živou komunikaci v angličtině, na vlastní kůži z pobytu v rodinách zjistili, jak se ve Velké Británii žije, a každý si odvážíme spoustu vzpomínek a zážitků.

FOTKY

https://www.traditionrolex.com/10