Praha 2023

Ve dnech 19. – 21. června navštívilo 44 žáků osmých tříd naše nádherné hlavní město, Prahu.

Pohodlné ubytování a stravu jsme měli zajištěnu na vysokoškolských kolejích na Žižkově, kam jsme se tramvají vydali hned od vlaku z hlavního nádraží. Jakmile jsme se ubytovali, naše první kroky vedly na Vítkov na prohlídku památníku s největší jezdeckou sochou v Evropě, sochou Jana Žižky. Z kopce s krásným rozhledem jsme sešli do historického centra, podívali jsme se, jak staroměstský orloj odbíjí pět hodin, a vrátili se zpět posilnit se večeří. Večer nás čekalo promítání ve Štefánikově hvězdárně na Petříně, prohlídka poutavé expozice a pozorování noční oblohy. Cestou dolů jsme se zastavili u sochy romantického básníka Karla Hynka Máchy, u níž za horkého červnového večera naše žákyně zarecitovaly Máchovu slavnou báseň Máj.

Že bude horko, jsme věděli hned, když jsme se druhý den probudili. Slunce svítilo už cestou na snídani a provázelo nás i cestou do Národního divadla. Jeho prohlídka byla krásným kulturním zážitkem a výhled na Prahu, který se nám naskytl ze střechy divadla, kde jsou umístěny sochy trig, byl přímo fenomenální. Po osvěžujícím obědě na Václavském náměstí jsme pokračovali na Pražský hrad, nejrozsáhlejší hradní komplex na světě. Oslněni nádherou monumentální katedrály svatého Víta jsme se přesunuli do Vladislavského sálu, místa, kde probíhala inaugurace prezidenta, a prohlídku hradu jsme zakončili v kouzelné Zlaté uličce. Celá výprava statečně přešla rozpálenými ulicemi z Malé Strany přes Karlův most zpět k Národnímu divadlu a odtud jsme se už vezli tramvají zpět na Žižkov. 18 nadšenců po večeři vyrazilo na Vyšehrad, kde jsme si opět připomněli významné pověsti, osobnosti a události z bohaté české historie. Krásu stověžaté Prahy jsme tentokrát obdivovali s výhledem na západ slunce.

S ohledem na tropické vedro jsme si třetí den naplánovali odpočinkový. Dopoledne jsme příjemně strávili prohlídkou mnoha pozoruhodných expozic Národního muzea. Ke spokojenosti všech dětí jsme návštěvu hlavního města zakončili obědem a chvilkou volna na Václavském náměstí.

Únava cestou zpět byla znát na každém z nás. Spokojení, plni zážitků a dojmů jsme se vrátili zpět do našeho Prostějova.

FOTKY

https://www.traditionrolex.com/10