Stávka 27. 11. 2023 – Aktualizováno

Vážení rodiče,

z důvodu reálné hrozby přijetí řady velmi nekoncepčních rozhodnutí a zásahů do školství nevidíme jinou možnost, než svůj kategorický nesouhlas vyjádřit zapojením se do stávky vyhlášené Českomoravskou konfederací odborových svazů na den 27. 11. 2023. Dne 27. 11. 2023 bude tedy v ZŠ a MŠ Prostějov, Palackého tř. 14 zcela přerušen provoz školy z důvodu 97% účasti našich zaměstnanců ve stávce, a to na všech pracovištích a součástech školy bez výjimky (mateřská škola, základní škola, školní družina, školní jídelna – výdejna stravy). V den stávky budou obědy hromadně odhlášeny všem dětem i žákům.

Plánované kroky ministerstva školství považujeme za naprosto nepřijatelné, neboť se paradoxně obracejí proti školám, pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům a bohužel v konečném důsledku především proti dětem samotným.

Ve stávce školských odborů nejde primárně o platy pedagogických pracovníků. Jde nám především o důstojné platy těch, bez nichž by v žádném případě školy nemohly fungovat, tedy o nepedagogické pracovníky. Další cílovou skupinou jsou ostatní pedagogičtí pracovníci (asistenti pedagoga, školní psychologové apod.), jejichž počty se tzv. parametrizací podpůrných opatření mají výrazně snižovat, což velmi výrazně ohrozí kvalitu společného vzdělávání nejen pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, ale zasaženy budou negativně celé třídní kolektivy a velmi se zúží manipulační prostor učitele pro individualizaci přístupu ke všem žákům. Dalším z plánovaných kroků ministerstva je poměrně výrazné snížení celkového maximálního počtu odučených hodin (PHmax), které by v důsledku vedlo k výraznému omezení dělení výuky některých předmětů, navyšování celkového počtu žáků ve třídách (které je v naší škole vzhledem k celkovému vysokému počtu žáků se SVP naprosto nepřijatelné) a při současném nastavení české vzdělávací soustavy by znamenalo krok zpět a postupnou devalvaci vzdělávání, které je už i tak v posledních letech přespříliš zkoušeno nezdravě častými změnami ve vedení a strategických postupech celého rezortu školství.

Vážení rodiče, věříme, že pochopíte naši snahu postavit se proti záměru vlády nastavit okamžitá úsporná rozpočtová opatření tak, že jejich realizací bude ohrožen a znehodnocen již léta budovaný vzdělávací systém. Nechceme k těmto vládním krokům zůstat neteční a věříme, že se nám podaří některé plánované kroky ministerstva ještě zvrátit.

 

Děkujeme za pochopení.

Pracovníci ZŠ a MŠ Prostějov, Palackého tř. 14

https://www.traditionrolex.com/10